Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

????°???????????? ???? ??·??°?????????? ????°????????????° ???? ???? ???????????? ?????? ???? ??????¤?????? ????®  Дифтерія є небезпечним гострим інфекційним захворюванням, яке має тяжкі ускладнення, що призводить до високого рівня смертності, за різними даними від 5 до 20%. Як правило вона уражає верхні дихальні шляхи або шкіру, часом призводить до ушкодження серця, нервової системи та нирок.

  Збудником дифтерії є дифтерійна паличка, яка дуже стійка і може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Зараження відбувається повітряно – крапельним шляхом, через предмети побуту, іграшки, посуд, білизну. Джерелом інфекції є хвора людина, носій збудника. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Тобто в цей час людина може заражати інших і навіть про це не знати. 
Дифтерія починається із нездужання, підвищення температури до 38°С, болю в горлі. Дифтерійний токсин вражає нервові закінчення, тому біль в горлі несильний і хвороба спочатку схожа на звичайне ГРЗ без нежиті. На другий день хвороби в горлі (зазвийчай на мигдалинах) починає з’являтися наліт. Спочатку він світлий, але з часом стає сірим та більш щільним, створюючи плівку.  
Профілактика дифтерії. Особи, які не імунізовані проти інфекції, можуть захворіти в будь-якому віці. Єдиним способом профілактики дифтерії і попередження розвитку небезпечних ускладнень є вакцинація для дітей та ревакцинація для дорослих. 
  За календарем профілактичних щеплень, дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація  у 18  місяців та у 6  років вакциною АДП,  наступне щеплення у 16 років — вакциною АДП-М.   
Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Тобто, якщо останнє щеплення проти дифтерії було в 16 років, наступне потрібно зробити у 26. І так далі кожні десять років.  
Щоб отримати щеплення проти дифтерії, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. 
При появі симптомів захворювання необхідно якомога швидше звернутись за медичною допомогою.


Відділ державного  нагляду 
за дотриманням санітарного законодавства
Машівського районного управління 
Головного управління 
Держпродспоживслужби в 
Полтавській області             
                                                  

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *