Місячник боротьби з захворюванням на туберкульоз

З 01.03.2020  по 01.04.2020 року  в Машівському районі проводиться місячник боротьби з захворюванням на туберкульоз, присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, який відзначається щороку 24 березня.

На Машівщині за 12 місяців 2019 року на туберкульоз захворіло 13 осіб. Більшість хворих мають розпад легеневої тканини, зареєстровано 3 випадки задавненого туберкульозу. Поширення туберкульозу набуло в районі характеру епідемії. За підсумками минулого року Машівський район  є лідером по захворюванню на туберкульоз в Полтавській області. Не кращою є ситуація і у 2020 році, адже за лише за січень та лютий виявлено 2 хворих на туберкульоз та 1 випадок рецидиву туберкульозу легень.

Туберкульоз — важке інфекційне захворювання з переважно повітряно-крапельним шляхом передачі та, в більшості випадків , враження органів дихання (переважно легень).
Збудником туберкульозу є кислотостійка паличка, що є надзвичайно стійкою в навколишньому середовищі.
Джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина, яка при кашлі разом із слиною та мокротою виділяє в навколишнє середовище збудник туберкульозу. Найбільший ризик захворіти на туберкульоз мають особи, які тривалий час контактують з хворим на туберкульоз. Тому надзвичайно важливо обстежити всіх, хто контактував з таким хворим .

Особливо сприйнятливими до захворювання на туберкульоз є діти. Високий ризик захворіти на туберкульоз мають особи з ослабленим імунітетом. Сприяє захворюванню на туберкульоз цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку і 12-палої кишки, ВІЛ-інфекція, хронічні захворювання органів дихання. Досить часто на туберкульоз хворіють особи без постійного місця проживання, раніше засуджені особи, які перебувають в місцях позбавлення волі, особи, які зловживають алкоголем, біженці та мігранти, малозабезпечені. Розповсюджені та задавнені форми туберкульозу мають особи, які не проходили флюорографічне обстеження понад два роки.
Ознаками туберкульозу може бути кашель, який турбує понад 3 тижні, підвищення температури, втрата ваги, загальна слабкість, нічна пітливість. За наявності таких симптомів необхідно одразу звернутися до лікаря, який призначить необхідне лікування. Не витрачайте дорогоцінний час та не займайтеся самолікуванням! Не поодинокі випадки, коли хворі, навіть відчувши погіршення стану, не поспішають за допомогою до лікаря і нарешті звертаються через місяці після початку хвороби. В таких випадках виявляємо розповсюджений процес з розпадом легень та масивним бактеріовиділенням.
З метою раннього виявлення туберкульозу в нашій країні використовують флюорографічне обстеження. Всі особи починаючи з 15- річного віку підлягають щорічному безкоштовному флюорографічному обстеженню. Це дає змогу виявити туберкульоз на ранніх стадіях. На жаль, в нашому районі є прошарок населення, який роками не проходить флюорографічне обстеження, що може бути причиною розповсюджених форм туберкульозу.
Пам'ятаємо, що туберкульоз - виліковна хвороба. За умови своєчасного звернення до лікаря буде проведене своєчасне лікування і туберкульоз можна вилікувати. Запорукою ефективного лікування туберкульозу є щоденне вживання всіх призначених ліків. Неприпустимо хаотично, безсистемно вживати препарати або переривати лікування, бо це створює умови для розвитку лікарсько-стійких форм туберкульозу ,який нечутливий до звичайного лікування.
Щоб запобігти захворюванню на туберкульоз, необхідно вести здоровий спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок, регулярно займатись фізичними вправами. Харчування має  бути збалансованим, багате білками та вітамінами.

Лікар - фтизіатр С. Черевко

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *