Інформує Машівський районний сектор з питань пробації

Безпека суспільства – це найголовніша мета провадження пробації в Україні!

    На сьогодні в Україні продовжується реформа, що покликана покращити стан виконання кримінальних покарань не пов’язаних із позбавленням волі. Зараз створені нові органи пробації, що уповноважені виконувати рішення суду на місцях та здійснювати нагляд за засудженими до альтернативних видів покарань.

Самі ж працівники пробації – це особлива категорія персоналу кримінальної юстиції. Вони можуть мати освіту за такими напрямками : право, соціальний педагог, психолог. Усі вони володіють відмінними знаннями як в сфері юриспруденції так і в сфері соціальної роботи.

Відповідно до Закону України «Про пробацію» передбачено три види пробації:

Досудова пробація -  це забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка обвинувачується у вчиненні правопорушення, з метою врахування обставин її життя для прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності (складення досудової доповіді).

В Україні вже впроваджена досудова доповідь, яка відноситься до досудової пробації. Відтепер пробація починає діяти з моменту отримання судом матеріалів про злочин для розгляду.

Наглядова пробація – здійснення наглядових та соціально – виховних заходів: надання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально – корисній діяльності, проведення індивідуально – профілактичної роботи відносно особи, до якої застосовується пробація.

Завданням наглядової пробації є здійснення нагляду за засудженими до покарань не пов’язаних із позбавленням волі, яка полягає в проведенні оцінки та складенні плану виховної роботи.

 Пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, госпіталізація до закладів здоров’я та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

Нині держава витрачає кошти для того, щоб утримувати за гратами людей, які на сьогоднішній день не мають ніяких обов’язків. Така практика не приносить позитивних змін та не сприяє виправленню самих засуджених. Державні кошти, що направляються на утримання засуджених, можуть бути перенаправленні для розроблення «програм змін» для людей із судимістю, які б сприяли їх виправленню в самому соціумі.

Окремим і важливим напрямком у пробації є робота із неповнолітніми. Вона йде на крок вперед, тому що разом з канадськими партнерами за сприяння Міністерства юстиції розпочато впровадження пробації щодо неповнолітніх.

Знаковою подією є створення центрів ювенальної пробації, в яких працівники пробації працюють з неповнолітніми. Основними завданнями Центрів є надання послуг комплексної допомоги (психологічних, соціально – педагогічних, соціально – медичних, інформаційних і юридичних послуг тощо), що сприятиме зниженню рівня рецидиву злочинів, та якнайшвидшому поверненню неповнолітніх до соціально – прийнятних умов життєдіяльності на благо держави та громади.

Пробація – це сучасний цивілізований шлях, який довів свою ефективність у всьому світі саме з точки безпеки суспільства та попередження вчинення повторних правопорушень особами, які вже їх вчиняли.  Таким чином пробація покликана сприяти виправленню злочинців, їх перевихованню та формуванню позитивних змін в їх житті.

 

Орищенко С.Ю., начальник Машівського РС сектору з питань пробації

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *