АКЦІЯ ПРОТЕСТУ У СЕЛІ БАЗИЛІВЩИНА (за матеріалами ІРТ Полтава) +відео

 

посилання на джерело (+відео):    http://irt.pl.ua/video/7899

 

У селі Базилівщина Машівського району відбулася акція протесту. Місцеві жителі прийшли до підприємства «Світанок», яке належить ГПУ «Полтавагазвидобування» і вимагали повернення землі, яка на думку селян по праву належить їм. Організація шляхом пустих обіцянок та шахрайськими методами позбавила людей права взяти участь у розпаюванні та приватизації майна - говорить голова ініціативної групи селян Григорій Панченко.

Григорій Панченко, обурений житель села Базилівщина

"Ми зараз зібралися, щоб знову вимагати повернення землі: працюючим, пенсіонерам і жителям села Базилівзщини. Земля як не є - наша і вона повинна належати нам. Оце одне по Україні у нас залишилось таке село, яке захватили й захарлали його невірним шляхом".

У 1989 році відбулися збори працівників відділу №3 колгоспу імені Шевченка, але це були не загальні збори, а лише частини людей. На них повідомлялося - передача земельного фонду Полтавському ГПУ допоможе відновити село Базилівщина - розповідають учасники акції. Керівники організації пообіцяли селянам прокласти асфальт по вулицям, побудувати дитсадок, 10 житлових будинків, магазин та багато іншого. Колгоспники повірили сказаному і ухвалили рішення - Про передачу часткової території землі на баланс Полтавського газопромислового управління. Однак соціальна угода не була виконана - говорять селяни.

Григорій Панченко, обурений житель села Базилівщина
"Люди повірили пішли одне за одним і так їх ошукували до цього часу. І нічого не зроблено дороги порозбивані, дитсадочка взагалі немає, школа початкова тільки."

Люди шукали правди в судах, але й вони відмовили позивачам у задоволенні їх вимог. Однак мешканці села впевнені - правда на їх стороні. Тому вони залучилися підтримкою Полтавської обласної парторганізації Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість». І разом з ними прийшли на підприємство «Світанок» аби дізнатися, що планують робити із землею. Керівника на місті не було оскільки він перебуває у відпустці, але вдалося поспілкуватися із його заступником Віктором Ільченком.

Євгеній Мартосенко, голова Полтавської парторганізації Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»

"Мені дуже прикро, що державне підприємство перетворилося на закриту структуру, а її очільники ведуть себе так ніби це вони є хазяйвами цього підприємства державного, хоча належить воно народу. Ми не збираємося відступати та будемо і далі добиватися справедливості для людей, що до нас звернулися."

"Доброго дня, до Вас можна? Можете будь ласка прокоментувати і пояснити людям. Що буде відбуватися надалі? Буде, якась допомога людям, поділять колгосп, дадуть їм ці паї? - Я такою інформацією не володію"

Віктор Ільченко зателефонував в ГПУ «Полтавагазвидобування» й розповів, що жителі вимагають приїзду директора - Олександра Кобези. В компанії ж повідомили, що він поїхав на зустріч з головою правління ПАТ «Укргазвидобування» - Олегом Прохоренком - щодо вирішення цих питань. 

Віктор Ільченко, заступник завідувача ПЗ «Світанок»

"Поїхав до Прохоренка на зустріч по вирішенню цього питань, по майбутньому функціонуванню господарств по розпаюванню по всіх цих наболілих питаннях.". 

В самому ГПУ «Полтавагазвидобування» від коментарів утримались. Ми подали інформаційний запит до цієї організації, наразі чекаємо відповіді. А тим часом селяни зазначили - будуть продовжувати відстоювати свої права на землю.

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *